Πόσο διαρκούν οι αιμορροΐδες; (Πότε πρέπει να σκεφτείτε την επέμβαση)

Οι αιμορροΐδες μπορούν να προκαλέσουν πόνο και να κάνουν απλές καθημερινές δραστηριότητες, όπως το να καθόμαστε ή να περπατάμε, άβολες, ακόμη και δύσκολες. Πόσο όμως διαρκούν οι  αιμορροΐδες, άρα και τα συμπτώματά τους, και πώς μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε;

Καταρχάς, να διευκρινίσουμε πως οι αιμορροΐδες δεν αποτελούν πάθηση, ούτε πρόβλημα. Είναι φυσιολογικό μέρος του σώματός μας, και τις έχουμε από τη γέννησή μας. Ο ρόλος τους είναι να στεγανοποιούν το έντερο στο σημείο που συνδέεται με τον πρωκτό, ώστε να μην υπάρχει διαρροή. Αυτό το φυσιολογικό μέρος του σώματος, ορισμένες φορές, πρήζεται και παραμορφώνεται.

Σε αυτή την περίπτωση λέμε ότι το άτομο έχει αιμορροϊδοπάθεια, δηλαδή μη φυσιολογικές αιμορροΐδες. Η αιμορροϊδοπάθεια, είναι μία κατάσταση που βιώνει ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού – άνω του 60% – και ιδιαίτερα στις δυτικές κοινωνίες.

Διάρκεια

Η διάρκεια της αιμορροϊδοπάθειας δεν μπορεί να διευκρινιστεί. Αιμορροΐδες που εμφανίζονται ελάχιστα πρησμένες, μπορούν να υποχωρήσουν εντός ολίγων ημερών χωρίς να χρειαστεί κάποια θεραπεία, και χωρίς εν τω μεταξύ να προκαλούν ιδιαίτερο πόνο ή ενόχληση. Πιο μεγάλες, εξωτερικές  αιμορροΐδες μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να θεραπευτούν και να υποχωρήσουν, και μέχρι να γίνει αυτό μπορεί να προκαλούν δυσφορία και πόνο.

Πολύ συχνά οι αιμορροΐδες έρχονται και φεύγουν, έχουμε δηλαδή μία σχεδόν περιοδική εμφάνιση της αιμορροϊδοπάθειας.

Εάν οι αιμορροΐδες δεν υποχωρήσουν μετά από μερικές ημέρες από την εμφάνισή τους, ή επανέρχονται συχνά, τότε είναι απαραίτητο να δείτε έναν γιατρό, και να εξετάσετε το ενδεχόμενο να θεραπεύσετε μόνιμα την αιμορροϊδοπάθειά σας.

Οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου για τη σοβαρή ή επαναλαμβανόμενη αιμορροϊδοπάθεια είναι:

  • η μη πρόσληψη αρκετών φυτικών ινών από τη διατροφή
  • η παχυσαρκία (ακόμη και λίγα παραπανίσια κιλά)
  • η εγκυμοσύνη
  • η χρόνια δυσκοιλιότητα
  • η χρόνια διάρροια
  • το να καθόμαστε παρατεταμένα στην τουαλέτα
  • η λήψη ορισμένων φαρμάκων
  • το να σφιγγόμαστε όταν προσπαθούμε να αφοδεύσουμε
  • η γήρανση των μυών

Κάποιοι από τους παραπάνω παράγοντες μπορεί να καθιστούν δύσκολη την επούλωση των αιμορροΐδων, επιτρέποντας στο πρόβλημα να διαρκέσει παραπάνω.