Τι είναι η Δυσανεξία στη Λακτόζη;
Δυσανεξία στη λακτόζη είναι η αδυναμία πέψης σημαντικών ποσοτήτων λακτόζης, της βασικής ζάχαρης του γάλακτος. Αυτή η αδυναμία οφείλεται στην ανεπάρκεια του ενζύμου λακτάση, που παράγεται από τα κύτταρα του χιτώνα του λεπτού εντέρου. Η λακτάση διασπά τη ζάχαρη του γάλακτος σε πιο απλές μορφές, οι οποίες απορροφώνται στη συνέχεια από το κυκλοφορικό. Όταν δεν υπάρχει επαρκής λακτάση για να χωνέψει την ποσότητα της λακτόζης που καταναλώνεται, τα αποτελέσματα, αν και συνήθως δεν είναι επικίνδυνα, μπορεί να μας προκαλέσουν δυσφορία. Κατά συνέπεια, όσοι έχουν ανεπάρκεια στη λακτάση, αυτοί που εκδηλώνουν τα συμπτώματα, θεωρούνται ως άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη.
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν ναυτία, κράμπες, φούσκωμα, αέρια και διάρροια, τα οποία ξεκινούν περίπου από 30 λεπτά έως 2 ώρες μετά την κατανάλωση ή την κατάποση προϊόντων που περιέχουν λακτόζη. Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων διαφέρει ανάλογα με την ποσότητα της λακτόζης που μπορεί να ανεχτεί ο κάθε οργανισμός.
Κάποιες αιτίες που προκαλούν δυσανεξία στη λακτόζη είναι γνωστές, όπως για παράδειγμα, συγκεκριμένες πεπτικές ασθένειες και τραυματισμοί στο λεπτό έντερο μπορούν να μειώσουν την ποσότητα των ενζύμων που παράγονται.
Σε σπάνιες περιπτώσεις, κάποια παιδιά γεννιούνται χωρίς τη δυνατότητα να παράγουν λακτάση.
Για τους περισσότερους ανθρώπους, ωστόσο, η ανεπάρκεια σε λακτάση είναι μια πάθηση που αναπτύσσεται φυσιολογικά με το πέρασμα των χρόνων. Μετά την ηλικία των 2 ετών, το σώμα αρχίζει να παράγει λιγότερη λακτάση. Πολλοί άνθρωποι, ωστόσο, μπορεί να μην εμφανίσουν κανένα σύμπτωμα, παρά μετά από το πέρας της ηλικίας.
Διεθνείς έρευνες αποκαλύπτουν ότι υπάρχουν σημαντικές φυλετικές διαφοροποιήσεις. Ο πληθυσμός των Αμερικανών που παρουσιάζουν δυσανεξία στη λακτόζη κυμαίνεται από 30 έως 50 εκατομμύρια. Συγκεκριμένες φυλές επηρεάζονται περισσότερο από άλλους. Ποσοστό της τάξης του 75% των Αφροαμερικανών και των Ιθαγενών Αμερικανών και 90% των Ασιατών-Αμερικανών παρουσιάζουν δυσανεξία στη λακτόζη. Η πάθηση είναι λιγότερο συχνή στους Βορειοευρωπαίους. Στη χώρα μας υπάρχει σημαντικός αριθμός ανθρώπων με δυσανεξία στη λακτόζη.