Τι ονομάζουμε

Συνδρομο Ευερεθιστου Εντερου;

συνδρομο ευερεθιστου εντερου

Το Συνδρομο Ευερεθιστου Εντερου, αναφέρεται και ως Σπαστική Κολίτιδα, είναι μια κινητική διαταραχή του παχέος εντέρου. Συνήθως εμφανίζεται με πόνο στην κοιλιά ή αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου ή με δυσκοιλιότητα και διάρροια.

Παρουσιάζεται αρκετά συχνά και υπολογίζεται ότι 25-30% των ατόμων που παρουσιάζονται στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων πάσχουν από σπαστική κολίτιδα. Το κόστος των κλινικό-εργαστηριακών εξετάσεων που χρειάζονται για τον αποκλεισμό κάποιου σοβαρού νοσήματος πέραν του συγκεκριμένου συνδρόμου, αποκαλύπτει το μέγεθος του προβλήματος στη δημόσια υγεία και ως εκ τούτου τη δυσκολία στη διάγνωση του.

Γυναίκες και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου παρουσιάζεται συχνότερα στις γυναίκες, σε ποσοστό, 2:1 σε σχέση με του άντρες, ηλικίας 20-50 ετών και συνήθως σε άτομα υψηλού μορφωτικού και κοινωνικού επιπέδου, ως μια χρόνια κατάσταση με περιόδους εξάρσεων και υφέσεων.

Ποιοι παράγοντες προκαλούν το Συνδρομο Ευερεθιστου Εντερου;

Κατ’ αρχήν, πρέπει να τονίσουμε ξανά ότι η Σπαστική Κολίτιδα δεν είναι τίποτε άλλο παρά μόνο μια κινητική διαταραχή του παχέος εντέρου, αφού σε φυσιολογικές συνθήκες το παχύ έντερο έχει μία πολύ σύνθετη κινητικότητα.

Οι παράγοντες οι οποίοι φαίνεται να ενοχοποιούνται για την διαταραχή αυτής της κινητικότητας είναι κυρίως ψυχολογικής φύσεως και συνδυάζονται συχνότερα με δυσάρεστα προσωπικά γεγονότα, καταστάσεις που δημιουργούν στρες και αυξάνουν το άγχος ή δημιουργούν κατάθλιψη ή μειώνουν την αυτοεκτίμηση. Έτσι το έντερο εμφανίζει μια παθολογική ευαισθησία, που εκφράζεται είτε με αύξηση της κινητικότητας, σπασμό του εντέρου και πόνο. Είτε με μείωση της κινητικότητας, διάταση του εντέρου, αίσθημα μετεωρισμού και πόνο, ιδίως μετά τα γεύματα κατά τη δίοδο της τροφής.