Χρήσιμα Συμπεράσματα

Τα αέρια μπορεί να μας προκαλούν δυσφορία και αμηχανία, αλλά δεν απειλούν τη ζωή μας. Η κατανόηση των αιτιών, των τρόπων μείωσης των συμπτωμάτων και των τρόπων θεραπείας βοηθάει τους περισσότερους ανθρώπους να βρουν κάποια ανακούφιση.

Τι πρέπει να θυμάστε

 • Όλοι οι άνθρωποι έχουν αέρια στην πεπτική οδό
 • Οι άνθρωποι συχνά πιστεύουν ότι η φυσιολογική αποβολή αερίων είναι υπερβολική
 • Τα αέρια προέρχονται από δύο βασικές πηγές: από τον αέρα που καταπίνουμε και τη φυσιολογική διάσπαση συγκεκριμένων τροφών από ακίνδυνα βακτήρια που υπάρχουν φυσιολογικά στο παχύ έντερο.
 • Πολλές τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες μπορεί να προκαλέσουν αέρια. Τα λιπαρά και οι πρωτεΐνες προκαλούν λίγα αέρια.
 • Ενδεικτικές τροφές που μπορεί να προκαλέσουν αέρια:
  1. Τα φασόλια
  2. Τα λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το λάχανο, το λαχανάκι Βρυξελλών, τα κρεμμύδια, οι αγκινάρες και τα σπαράγγια
  3. Τα φρούτα, όπως τα αχλάδια, τα μήλα και τα ροδάκινα
  4. Τα ολικής αλέσεως, όπως το σιτάρι ολικής αλέσεως και το πίτουρο
  5. Τα ηδύποτα και τα φρουτοποτά
  6. Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το τυρί και το παγωτό, και οι συσκευασμένες τροφές που περιέχουν λακτόζη, όπως είναι το ψωμί, τα δημητριακά, και το dressing της σαλάτας
  7. Οι τροφές που περιέχουν σορβιτόλη, όπως είναι οι διαιτητικές τροφές και τα άνευ ζάχαρης γλυκά και τσίχλες
 • Tα πιο συνηθισμένα συμπτώματα των αερίων είναι το ρέψιμο, το φούσκωμα και ο κοιλιακός πόνος. Κάποια από αυτά τα συμπτώματα, ωστόσο, προκαλούνται συχνά από εντερικές διαταραχές, όπως για παράδειγμα το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, παρά από τα υπερβολικά αέρια.
 • Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να μειώσετε τη δυσφορία που προκαλείται από τα αέρια είναι να αλλάξετε διατροφή, να λάβετε μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και να μειώσετε τον αέρα που καταπίνετε.
 • Τα πεπτικά ένζυμα, όπως είναι τα συμπληρώματα λακτάσης, βοηθούν πραγματικά στη χώνεψη των υδατανθράκων και μπορεί να σας επιτρέψουν να καταναλώσετε τροφές που συνήθως προκαλούν αέρια.

Ο συγγραφέας δεν ενστερνίζεται, ούτε ευνοεί οποιοδήποτε εμπορικό σκεύασμα ή εταιρεία. Ονομασίες που τυχόν εμφανίζονται στο έγγραφο, παρατίθενται μόνο γιατί εξυπηρετούν τις ανάγκες του κειμένου. Αν δεν αναφέρεται ένα προϊόν, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ανεπαρκές.