Θεραπεία αιμορροΐδων με Laser ή Aπολίνωση; Επιλέγοντας τη λιγότερο επεμβατική θεραπεία, πετυχαίνετε μόνιμο αποτέλεσμα, χωρίς επιπλοκές

Οι αιμορροΐδες (αιμορροϊδικό πλέγμα αποτελούμενο από πολλές αρτηρίες και φλέβες) είναι φυσιολογικό μέρος του σώματός μας. Δεν τις αφαιρούμε, μόνο τις θεραπεύουμε. Η θεραπεία τους εξελίχθηκε τα τελευταία χρόνια ώστε να μην υπάρχουν οι επιπλοκές που προκαλούνταν από τις άλλοτε επεμβατικές μεθόδους αφαίρεσης των αιμορροΐδων.

Η εξέλιξη αυτών των θεραπειών έφτασε στην αιχμή της προ ολίγων ετών, όταν εισήχθηκε η χρήση laser στη θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας (διογκωμένες ή προσπίπτουσες αιμορροΐδες), αφού η μέθοδος αυτή είναι ελάχιστα επεμβατική· τόσο όσο χρειάζεται για να θεραπευτεί το παθολογικό αιμορροϊδικό πλέγμα συνολικά, χωρίς καμία επέμβαση σε άλλο σημείο αυτής της τόσο ευαίσθητης περιοχής του πρωκτού.

Η πρώτη μεγάλη εξέλιξη στην αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας ήταν η χρήση του υπερήχου και η απολίνωση των άνω αιμορροϊδικών αρτηριών με τη βοήθεια του υπερήχου (1994). Η μέθοδος αυτή συγκριτικά με τις προγενέστερες παλιότερες τεχνικές ήταν φυσικά επαναστατική και λιγότερο επεμβατική. Σε σχέση όμως με το laser, είναι λιγότερο αποτελεσματική και περισσότερο επεμβατική.

Αιμορροϊδοπλαστική με laser (LHP)

Απολίνωση με Υπέρηχο (THD, HAL)

Δρα αποκλειστικά και μόνο στο αιμορροϊδικό πλέγμα (όχι στο έντερο, όχι στον σφιγκτήρα), συρρικνώνοντάς το με θερμική ενέργεια laser.

Δρα πάνω στο έντερο με τοποθέτηση ραμμάτων και με απολίνωση (δέσιμο) των βασικών άνω αιμορροϊδικών αρτηριών.

Η παρέμβαση επιδρά ταυτόχρονα στις εσωτερικές και εξωτερικές αιμορροΐδες και σε όλη την περίμετρο του δακτυλίου.

Η παρέμβαση μειώνει την τροφοδοσία του πλέγματος με αίμα χωρίς να αγγίζει το ίδιο το αιμορροϊδικό πλέγμα.

Με τη θερμική ενέργεια του laser σε όλο το αιμορροϊδικό πλέγμα, οι αιμορροΐδες συρρικνώνονται και επανέρχονται στην αρχική τους φυσική κατάσταση, όπου και καθηλώνονται οριστικά.

Με την απολίνωση (δέσιμο) των βασικών αρτηριών, οι αιμορροΐδες συχνά υποτροπιάζουν, όταν το αιμορροϊδικό πλέγμα αρχίζει τελικά να αιματώνεται από παράπλευρη κυκλοφορία (τροφοδοσία).

Η διάχυση της ενέργειας γίνεται με ειδική οπτική ίνα πίσω από το τοίχωμα του εντέρου και στην πίσω πλευρά των αιμορροΐδων.

Βασικό στοιχείο της τεχνικής είναι η συρραφή (τοποθέτηση ραμμάτων εντός του εντέρου) και ανάρτηση (lifting) του βλεννογόνου του εντέρου σε 4 – 6 σημεία.

Με το laser, το έντερο (όπως και ο σφιγκτήρας) παραμένει άθικτο, αφού η ενέργεια δεν προκαλεί κάψιμο. Η διάχυση της θερμικής ενέργειας μεταξύ αιμορροϊδικού πλέγματος και μυϊκού (εξωτερικού) στρώματος του τοιχώματος του πρωκτού προκαλεί ήπια φλεγμονή-φαγοκυττάρωση και τοποθέτηση ινώδες ιστού στην περιοχή με αποτέλεσμα το αιμορροϊδικό πλέγμα να καθηλώνεται μόνιμα εντός του πρωκτού.

Με την τοποθέτηση πολλαπλών ραμμάτων (απολίνωση και συρραφή βλεννογόνου) αλλοιώνεται η δομή του εντέρου (ορθού) και δημιουργείται στένωση.

Είναι ανώδυνη και μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις περιπτώσεις αιμορροϊδοπάθειας, ακόμη και σε ασθενείς υπό αγωγή με αντιπηκτικά, χωρίς τη διακοπή τους.

Είναι επώδυνη μετεγχειρητικά αν τοποθετηθούν ράμματα χαμηλά στον πρωκτό, ενώ δεν μπορεί να θεραπεύσει τις διογκωμένες εξωτερικές αιμορροΐδες που η τροφοδοσία τους δεν εξαρτάται μόνο από τις άνω αιμορροϊδικές αρτηρίες αλλά περισσότερο από τις μεσαίες και κάτω αιμορροϊδικές.

Δεν έχει καμία μόνιμη επιπλοκή.

Η μοναδική επιπλοκή που μπορεί να κάνει, είναι η δημιουργία προσωρινών -μη ανησυχητικών για την υγεία- θρομβώσεων στο αιμορροϊδικό πλέγμα, τις πρώτες μέρες μετά τη θεραπεία, και αυτό αν η θεραπεία γίνει από μη έμπειρο γιατρό που δεν κατέχει ακόμη καλά την τεχνική.

Επίσης η θεραπεία των εξωτερικών αιμορροΐδων με μεγάλη διόγκωση μπορεί να προκαλέσει ήπιο οίδημα στην ίδια περιοχή, το οποίο όμως είναι ανώδυνο και υποχωρεί τις πρώτες ημέρες μετεγχειρητικά.

Πιθανές επιπλοκές:

α) στενώσεις του ορθού μετεγχειρητικά λόγω τοποθέτησης πολλών ραμμάτων.

β) μετεγχειρητικός πόνος λόγω τοποθέτησης ραμμάτων χαμηλά, έντονος και για πολλές ημέρες (μέχρι 3 εβδομάδες μετά το χειρουργείο).

γ) μετεγχειρητική αιμορραγία (πιο σπάνια) λόγο τρώσης κάποιου αγγείου (αρτηρίας).

Βασικό πλεονέκτημα της θεραπείας με λέιζερ είναι το οριστικό, ανώδυνο και ασφαλές αποτέλεσμα.

Εφαρμόζεται σε 15 λεπτά, οι ασθενείς αναχωρούν από την κλινική την ίδια ημέρα, σε λίγες ώρες από την εφαρμογή της θεραπείας και σε ποσοστό άνω του 90% από την επομένη επιστρέφουν κανονικά στην καθημερινότητα τους.

Η θεραπεία με εφαρμογή laser από έμπειρο γιατρό έχει ποσοστό επιτυχίας 98%.

*Σε περίπτωση υποτροπής (ποσοστό μόνον 2%), στην κλινική μας παρέχουμε δωρεάν επανάληψη της θεραπείας.

Βασικά μειονεκτήματα της απολίνωσης με υπέρηχο ανεξαρτήτως εμπειρίας του γιατρού είναι:

α) σημαντικό ποσοστό υποτροπών (πάνω από 10% σε αιμορροΐδες II ή III βαθμού και 20% σε αιμορροΐδες IV βαθμού)

β) αδυναμία διόρθωσης των εξωτερικών αιμορροΐδων.

Η Αιμορροϊδοπλαστική με Laser (LHP) αναπτύχθηκε την τελευταία δεκαετία (από το 2008 στην Ευρώπη, από το 2010 στο κέντρο μας), πετυχαίνοντας συνολικά, ηπιότερη, ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη θεραπεία ως προς τη θεραπεία των αιμορροΐδων, σε σχέση με την παλιότερη μέθοδο Απολίνωσης με Υπέρηχο (THD, HAL). Πλέον οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι η απολίνωση από μόνη της προσφέρει ελάχιστα στη διόρθωση της αιμορροϊδοπάθειας.

Η ανάρτηση του αιμορροϊδικού όζου (lifting βλεννογόνου) με ή χωρίς Υπέρηχο μπορεί να συνδυαστεί με την Αιμορροϊδοπλαστική με Laser (LHP) στις προχωρημένες μορφές αιμορροϊδοπάθειας (στάδιο 4) για να επιτευχθεί μια προσωρινή διόρθωση της μεγάλης πρόπτωσης, τοποθετώντας μόνο δύο ράμματα και μόνο στο βλεννογόνο, μέχρι το λέιζερ να καθηλώσει το αιμορροϊδικό πλέγμα μόνιμα στη φυσιολογική του θέση εντός του πρωκτού και να επιφέρει το οριστικό αποτέλεσμα.

Δρ. Αλκιβιάδης Παππάς Χειρουργός-Ειδικός Πρωκτολόγος, Διευθυντής Χειρουργικού-Πρωκτολογικού Τμήματος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών – Ιατρικό Ψυχικού, Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών

O Δρ. Αλκιβιάδης Παππάς πρωτοπορεί στην Ελλάδα από το 2009, αναπτύσσοντας και εξελίσσοντας μεθόδους με βάση την εφαρμογή laser τρίτης γενιάς, που αντιμετωπίζουν τις παθήσεις πρωκτού και εντέρου με τη λιγότερο δυνατή παρέμβαση, ώστε να διασφαλίζουν μόνιμη θεραπεία και -το κυριότερο- χωρίς παρενέργειες. Οι επεμβάσεις με laser για τη θεραπεία αιμορροΐδων, κύστης κόκκυγα, περιεδρικού συριγγίου και ραγάδας πρωκτού, είναι σύντομες (διαρκούν μόλις 15 λεπτά) και ανώδυνες. Δεν χρειάζονται νοσηλεία και επιτρέπουν στον ασθενή να επιστρέψει στις δραστηριότητές του από την επόμενη κιόλας ημέρα. Δείτε περισσότερα ΕΔΩ.