Χριστουγεννιάτικα γεύματα: Πώς να αποφύγετε τον πειρασμό της υπερκατανάλωσης!

Τα Χριστούγεννα είναι η αγαπημένη εποχή μικρών και μεγάλων, και καθώς συνδυάζεται με πολλά και νόστιμα φαγητά να γεμίζουν το τραπέζι, οι περισσότεροι θα τύχει να το παρακάνουμε με το φαγητό και το ποτό.

Μέχρι ενός σημείου είναι καλά, όταν όμως η κατανάλωση γίνεται υπερβολική, ο οργανισμός μας επιβαρύνεται.

Για να σας βοηθήσουμε να αποφύγετε την υπερφαγία και την υπερβολική κατανάλωση ποτού των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς,  φτιάξαμε μια λίστα με σχετικές συμβουλές.

Μην λιμοκτονήσετε την ημέρα για να το παρακάνετε το βράδυ, σε θερμίδες

Αν πρόκειται να πάτε σε εορταστικό πάρτι το βράδυ, το να μείνετε νηστικοί καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, δεν είναι καλή ιδέα! Μέχρι να φτάσετε στο πάρτι θα νιώθετε μεγάλη πείνα και εξάντληση, με αποτέλεσμα να καταλήξετε να φάτε πολύ περισσότερο απ’ όσο σκοπεύατε, και ειδικά τροφές με ζάχαρη και πολλά λιπαρά!

Αντ’ αυτού, ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα πλούσιο πρωινό, που θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε κορεσμό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έτσι το βράδυ, στην εορταστική εκδήλωση, θα έχετε καλύτερο έλεγχο της όρεξής σας. Προτιμήστε τροφές που είναι πιο υγιεινές, όπως λαχανικά και ντιπ χαμηλά σε λιπαρά.

Έχετε τις μερίδες… υπό έλεγχο!

Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να δοκιμάσετε όλες τις αγαπημένες σας εορταστικές λιχουδιές, αρκεί να είναι σε μικρές μερίδες, ώστε να μπορείτε να απολαύσετε τη γεύση χωρίς να προσθέτετε πολλές θερμίδες στη συνηθισμένη σας διατροφή. Μην τσιμπολογάτε αλόγιστα – βάλτε μια μικρή ποσότητα στο πιάτο σας και παραμείνετε σε ένα μόνο σερβίρισμα. Σε μια προσπάθεια να ξεγελάσουμε τον εγκέφαλο μας κάνοντάς τον να νομίζει ότι έχουμε μεγαλύτερες μερίδες, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μικρότερο πιάτο σερβιρίσματος.

Να είστε επιλεκτικοί

Αποφύγετε τον πειρασμό να δοκιμάσετε όλες τις γλυκολιχουδιές που θα παρελάσουν από μπροστά σας. Προτιμήστε την ποιότητα από την ποσότητα. Κάποιο σπιτικό γλυκό που πιθανόν να σερβιριστεί ή κάποιο γλυκό που θα έχει προδιαγραφές υγιεινής παρασκευής (αλεύρι ολικής αντί το λευκό, μαύρη σοκολάτα αντί γάλακτος, στέβια αντί ζάχαρη κλπ).

Ως γενική οδηγία, με αφορμή την παραπάνω συμβουλή, αποφεύγετε να αγοράζετε ανθυγιεινά τρόφιμα για να τα έχετε στο σπίτι «για παν ενδεχόμενο». Είναι πολύ πιο δύσκολο να αντισταθείτε στον πειρασμό και είναι πιο πιθανό να καταλήξετε να τα φάτε μόνο και μόνο να μην… πάνε χαμένα! Αντ’ αυτών, προτιμήστε να γεμίζετε το ψυγείο και τα ντουλάπια, με υγιεινές τροφές, ώστε «αναγκαστικά» να επιλέγετε και να συνηθίζετε αυτού του είδους τις τροφές.

Παραμείνετε ενυδατωμένοι

Ο εγκέφαλος μπορεί κάποιες φορές να παρερμηνεύσει την αίσθηση αφυδάτωσης με πείνα! Γι’ αυτό, πρέπει πάντα να είστε καλά ενυδατωμένοι, και την περίοδο των εορτών, φυσικά. Το ότι δεν κάνει κρύο δεν σημαίνει ότι δεν εκτιθέμεθα σε παράγοντες που μας αφυδατώνουν, όπως είναι η κεντρική θέρμανση, το αλκοόλ και το τρέξιμο για να προλάβουμε τα ψώνια, τα δώρα και όλα όσα έχουμε να κάνουμε όποτε τελειώνει μια χρονιά!

Δύο λίτρα μη καφεϊνούχων και μη αλκοολούχων υγρών την ημέρα θα ήταν ιδανικά.

Ελέγξτε την πρόσληψη αλκοόλ

Η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων, με τις εξόδους και τα οικογενειακά τραπεζώματα προσφέρεται για παραπάνω ποτό. Γι’ αυτό, θα πρέπει να είστε διπλά προσεκτικοί. Το ποτό εκτός από τις θερμίδες που περιέχει το ίδιο, θα σας χαλαρώσει, ώστε να ξαναγεμίσετε το πιάτο σας, χωρίς… αναστολές! Προτιμήστε να το εναλλάσσετε με κάποιο αναψυκτικό ή προτιμήστε πιο ελαφριές εκδοχές κρασιού/μπύρας, αντί των κλασικών.

Κάντε την κατανάλωση… εμπειρία

Αν πρόκειται να απολαύσετε τις ποικιλίες φαγητών, κάντε το με αργούς ρυθμούς, ώστε να καταλαβαίνετε την εμπειρία. Αυτό σας δίνει καλύτερη αίσθηση κορεσμού. Επίσης στρέψτε την προσοχή σας σε άλλα ενδιαφέροντα που σίγουρα θα έχει το πάρτι (χορό, επιτραπέζια παιχνίδια, συζητήσεις κλπ). Το φαγητό είναι αναπόσπαστο κομμάτι των γιορτών, αλλά υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι για να διασκεδάσετε και να γιορτάσετε, χωρίς να διαταράξετε τον υγιεινό τρόπο ζωής σας.

Να θυμάστε ότι δεν είναι «αγώνας κατανάλωσης»

Την περίοδο των εορτών ο εγκέφαλος πέφτει στην παγίδα να απενοχοποιήσει την υπερφαγία και να μας φέρει αντιμέτωπους με τις συνέπειες στη ζυγαριά… από το νέο έτος! (Τις συνέπειες στο πεπτικό μας σύστημα και στον ύπνο, τις βιώνουμε πιο άμεσα.)

Το φαγητό σίγουρα είναι αναπόφευκτη απόλαυση του εορταστικού κλίματος, αλλά και αυτό θέλει μέτρο. Όχι να το στερηθούμε, ούτε όμως να μας πιάνει μανία, να προλάβουμε να τα δοκιμάσουμε και να φάμε όλα!

Προέχει να διατηρούμε σταθερή ισορροπία στην υγεία, τις θερμίδες και τον τρόπο ζωής μας.

 

Καλές γιορτές, με χαρούμενες οικογενειακές στιγμές!