Γιατί η καθημερινή κένωση του εντέρου είναι κρίσιμη για την ορμονική ισορροπία όλων μας και δη των γυναικών

Η κατάσταση του εντέρου μας επηρεάζει άμεσα τη διάθεσή μας. Πόσο άνετοι ή χαρούμενοι μπορούμε να είμαστε αν νιώθουμε για παράδειγμα, φούσκωμα ή δυσκοιλιότητα; Ή, πόσο μάλλον, αν μας έχει «πιάσει» διάρροια και πρέπει κάθε τρεις και λίγο να τρέχουμε στην τουαλέτα!

Αλλά για πολλούς από εμάς, ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η ανεπαρκής διατροφή, και η ανεπαρκής κατανάλωση νερού έχουν κάνει τη δυσκοιλιότητα (το να πηγαίνει δηλαδή κανείς στην τουαλέτα λιγότερο από μία φορά την ημέρα), τη νέα «κανονικότητα». Πράγμα το οποίο συνιστά πρόβλημα για μια σειρά από λόγους για όλους, και ειδικά για τις γυναίκες. Και αυτό γιατί η δυσκοιλιότητα μπορεί να επηρεάσει τις ορμόνες σας, ειδικά τα οιστρογόνα, και να επιφέρει, συνακόλουθα, μια σειρά από άλλα ενοχλητικά προβλήματα, όπως πονοκεφάλους και ακμή.

Πώς μπορεί η δυσκοιλιότητα να απορρυθμίσει τις ορμόνες σας

Το ήπαρ είναι υπεύθυνο για τη δέσμευση των ορμονών μετατρέποντάς τες από λιποδιαλυτές σε υδατοδιαλυτές. Αφότου γίνει αυτή η μετατροπή, οι δεσμευμένες πρωτεΐνες μεταφέρονται τότε στο έντερο, όπου μπορούν να απεκκριθούν με ασφάλεια.

Αλλά τι συμβαίνει όταν η απέκκριση καθυστερεί εξαιτίας της δυσκοιλιότητας; Αν το έντερο δεν αδειάζει, τα οιστρογόνα παραμένουν μέσα σε αυτό περισσότερο από όσο θα έπρεπε, και στη συνέχεια επιστρέφουν στο κυκλοφορικό. Το έντερο πρέπει να αδειάζει κάθε μέρα για να αποβάλλονται τα οιστρογόνα.

Επιπλέον, ανισορροπίες στη χλωρίδα του εντέρου μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένη παραγωγή β-γλυκουρονιδάσης – ενός ενζύμου που ουσιαστικά επανενεργοποιεί τα δεσμευμένα οιστρογόνα και άλλες ορμόνες, αποσυνδέοντάς τα από τη μεθυλική τους ομάδα. Όταν συμβαίνει αυτό, τα οιστρογόνα τα οποία δεν είναι πια υδατοδιαλυτά, απορροφώνται από το κυκλοφορικό. Η δυσκοιλιότητα επιδεινώνει αυτή τη διαδικασία, καθώς η ορμόνη παραμένει στο έντερο για περισσότερο διάστημα, έχοντας έτσι περισσότερες πιθανότητες να διαχωριστεί από τη μεθυλική ομάδα.

Ορμονοσχετιζόμενα προβλήματα υγείας που προκαλούνται από τη δυσκοιλιότητα

Αν η δυσκοιλιότητα συμβαίνει μια στο τόσο δεν είναι σημαντικό πρόβλημα, αλλά η χρόνια δυσκοιλιότητα, σταδιακά, μπορεί να προκαλέσει ορμονική ανισορροπία, αφού η ορμόνη που ανακυκλώνεται στο σώμα είναι πιο τοξική από την αρχική.

Ποια είναι τα πιο συχνά προβλήματα που προκύπτουν;

Η ακμή είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Η μειωμένη απομάκρυνση των μεταβολικών αποβλήτων και η ανισορροπία των ορμονών μπορούν να βλάψουν το δέρμα σας. Αν δεν απομακρύνετε τα απόβλητα μέσω του εντέρου σας, το σώμα σας μπορεί να προσπαθήσει να αποβάλει κάποια από αυτά… μέσα από το δέρμα!

Άλλα προβλήματα που προκαλούνται από τη συσσώρευση οιστρογόνων περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS), συχνές περιόδους, βαριές περιόδους, και εξάψεις.

Μακροπρόθεσμα, υπάρχει δυνητικά αυξημένος κίνδυνος για καρκίνους που εξαρτώνται από τα οιστρογόνα, καθώς η κανονική διαδικασία απέκκρισης δεν συμβαίνει σωστά.

Πρακτικές που προάγουν την καθημερινή κένωση και διατηρούν τις ορμόνες σε ισορροπία

Η διατήρηση των ορμονών σας υπό έλεγχο και η αποφυγή των παραπάνω προβλημάτων μπορεί να είναι τόσο απλή όσο το να κάνετε μερικές τροποποιήσεις στη διατροφή και τον τρόπο ζωής σας για να έχετε κανονική κένωση εντέρου. Και να θυμάστε, «κανονική» σημαίνει τουλάχιστον μία έως τρεις φορές την ημέρα.

Επιπλέον, τα υγιή κόπρανα δεν θα πρέπει να περιέχουν βλέννα, αίμα ή άπεπτη τροφή – οπότε εάν παρατηρήσετε κάποιο από, προγραμματίστε μια επίσκεψη στον γιατρό σας.

Δείτε πώς μπορείτε να ρυθμίσετε τις κενώσεις σας και να προάγετε την ορμονική ισορροπία που εξαρτάται από αυτές:

Τακτική άσκηση. Όλα τα είδη άσκησης και ιδιαιτέρως η καρδιαγγειακή άσκηση, μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό σας, γεγονός που αυξάνει την εντερική κινητικότητα (δηλαδή, εντερικές συσπάσεις που σας βοηθάνε να έχετε κένωση εντέρου).

Χαλαρώστε ενόσω τρώτε. Το να είστε σε χαλαρή κατάσταση ενώ τρώτε, και για περίπου 30 λεπτά μετά το τέλος, είναι ζωτικής σημασίας για υγιείς κινήσεις του εντέρου. Αυτό σημαίνει ότι δεν περπατάτε και τρώτε στα γεύματά σας, ούτε τρέχετε γύρω από το γραφείο ανάμεσα σε τσιμπολογήματα, αλλά, ούτε και έχετε συναισθηματική ένταση κατά τη διάρκεια ενός γεύματος.

Πίνετε περισσότερο νερό. Η ανεπαρκής κατανάλωση νερού είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους μη κανονικής κένωσης του εντέρου. Πόσο νερό θα πρέπει να πίνουμε εξαρτάται από τα κιλά μας και τη δραστηριότητά μας (αν γυμναζόμαστε, αν κάνουμε χειρονακτική δουλειά κλπ). Σε γενικές γραμμές, ισχύουν οι παρακάτω αντιστοιχίες:

36 κιλά – 1,1 λίτρα

45 κιλά – 1,4 λίτρα

54 κιλά – 1,7 λίτρα

63 κιλά – 2 λίτρα

72 κιλά – 2,3 λίτρα

81 κιλά – 2,6 λίτρα

90 κιλά – 2,9 λίτρα

99 κιλά – 3,2 λίτρα

108 κιλά – 3,5 λίτρα

Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών. Πρόσληψη μη αμυλούχων λαχανικών και φρούτων με προτίμηση σε τροφές που είναι ιδιαιτέρως πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως τα σμέουρα. Στοχεύστε έξι έως εννέα μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά, για να φτάσετε το όριο των ινών σας.

Λάβετε συμπλήρωμα. Εξετάστε -με συνταγή γιατρού- το ενδεχόμενο πρόσληψης συμπληρώματος που υποστηρίζει το συκώτι. Τα συμπληρώματα που βοηθούν στη λειτουργία του ήπατος και στη διαχείριση της υπερδραστικής βήτα-γλυκουρονιδάσης, περιλαμβάνουν D-γλυκαρικό ασβέστιο, διινδολυλομεθάνιο (DIM), ινδολο-3-καρβινόλη, Ν-ακετυλοκυστεΐνη (NAC), άλφα-λιποϊκό οξύ και γλουταθειόνη.

Οι ορμονικές ανισορροπίες μπορούν επίσης να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα (όχι μόνο το αντίστροφο)

Ενώ είναι λιγότερο συχνές οι ανισορροπίες ορμονών να προκαλούν δυσκοιλιότητα, μπορεί να συμβεί. Μία από τις πιο συχνές ανισορροπίες ορμονών που οδηγεί σε δυσκοιλιότητα είναι ο υποθυρεοειδισμός ή η πολύ λίγη ορμόνη του θυρεοειδούς. Χωρίς επαρκείς ορμόνες του θυρεοειδούς, τα έντερα δεν κινούνται. Έτσι, εάν η χρόνια δυσκοιλιότητα είναι το πρόβλημά σας, αναλογιστείτε το ενδεχόμενο πλήρους εξέτασης του θυρεοειδούς (TSH, ελεύθερη Τ4, ελεύθερη Τ3, αντι-ΤΡΟ και μέτρηση αντισωμάτων κατά της θυρεοσφαιρίνης) για να αξιολογήσετε την υγεία σας.