Ραγάδα πρωκτού: Από τι προκαλείται και πώς μπορεί να θεραπευτεί αποτελεσματικά, χωρίς επιπλοκές

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη αιτία που να προκαλεί την εμφάνιση ραγάδας πρωκτού, σύμφωνα με ποικίλες έρευνες. Ωστόσο, η πλειοψηφία των περιστατικών σχετίζεται με δυσκοιλιότητα εξαιτίας χαμηλής σε ίνες διατροφής. Χωρίς επαρκείς φυτικές ίνες στη διατροφή δεν γίνεται καλή χώνεψη, με αποτέλεσμα να παράγονται σκληρά κόπρανα, τα οποία περνώντας από το πρωκτικό κανάλι προκαλούν μικρό σκίσιμο στο δέρμα γύρω από τον πρωκτό, το οποίο ονομάζεται ραγάδα πρωκτού.

Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιοι παράγοντες κινδύνου ή πιθανές αιτίες που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης πρωκτικής ραγάδας, οι οποίες είναι οι εξής:

Η χρόνια δυσκοιλιότητα προκαλεί πρωκτική ραγάδα: Η δυσκοιλιότητα οδηγεί στο να συσσωρεύονται μεγάλες ποσότητες σκληρών κοπράνων, τις οποίες το σώμα δυσκολεύεται να τις αποβάλει. Η διέλευση αυτών τον κοπράνων από το πρωκτικό κανάλι, τείνει να προκαλεί μικρό σκίσιμο στο ευαίσθητο πρωκτικό βλεννογόνο, δηλαδή ραγάδα πρωκτού.

Ραγάδα πρωκτού που προκαλείται από διάρροια: Η χρόνια διάρροια επίσης μπορεί να προκαλέσει ραγάδα πρωκτού. Επαναλαμβανόμενες κενώσεις με υδαρά κόπρανα ερεθίζουν το πρωκτικό βλεννογόνο και προκαλούν μικρό σκίσιμο, δηλαδή ραγάδα πρωκτού.

Μυικοί σπασμοί που προκαλούν ραγάδα πρωκτού: Έρευνα δείχνει ότι τα άτομα που παρουσιάζουν σπασμούς στον πρωκτικό σφιγκτήρα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης πρωκτικής ραγάδας. Ένας πρωκτικός σπασμός συμβαίνει όταν οι πρωκτικοί μύες σφίγγονται ξαφνικά. Αν οι σπασμοί αυτοί εξακολουθούν να παρουσιάζονται και μετά την εμφάνιση ραγάδας πρωκτού, τότε επιβραδύνουν την διαδικασία επούλωσης αυτής.

Εγκυμοσύνη και τοκετός μπορεί να προκαλέσουν ραγάδα πρωκτού: Αυτή είναι μια ακόμη πιθανή αιτία και παράγοντας κινδύνου για τις έγκυες γυναίκες. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της υπερβολικής πίεσης που ασκείται στο πρωκτικό κανάλι κατά τη διάρκεια του τοκετού, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει μικρό σκίσιμο στο πρωκτικό βλεννογόνο, δηλαδή ραγάδα πρωκτού.

Η πρωκτική ραγάδα μπορεί να είναι αποτέλεσμα σεξουαλικώς μεταδιδόμενων ασθενειών (ΣΜΑ): Η σεξουαλική δραστηριότητα χωρίς προστασία και με πολλούς συντρόφους προκαλεί ασθένειες όπως HPV, έρπη, χλαμύδια, και HIV, οι οποίες αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης πρωκτικής ραγάδας.

Κάποιες παθήσεις μπορεί να προκαλούν πρωκτική ραγάδα: Υπάρχουν συγκεκριμένες παθήσεις, όπως η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα, οι οποίες επίσης αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης ραγάδας πρωκτού. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτές οι παθήσεις έχουν ως αποτέλεσμα να σχηματίζονται έλκη κατά μήκος του πρωκτικού καναλιού, τα οποία αργότερα οδηγούν στο σχίσιμο του πρωκτικού βλεννογόνου προκαλώντας ραγάδα πρωκτού

Πρωκτική ραγάδα εξαιτίας αυξημένης πίεσης στον σφιγκτήρα: Υπάρχουν δύο σφιγκτήρες που ελέγχουν τον πρωκτό, ένας εξωτερικός κι ένας εσωτερικός. Ο εξωτερικός σφιγκτήρας μπορεί να μην είναι υπό συνεχή πίεση, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τον εσωτερικό. Οι έρευνες δείχνουν ότι αν αυτή η πίεση γίνει υπερβολική, τότε μπορεί να προκαλείται σπασμός στον σφιγκτήρα και αυτό με τη σειρά του να προκαλέσει ραγάδα πρωκτού.

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, δεν υπάρχει συγκεκριμένη αιτία εμφάνισης πρωκτικής ραγάδας, υπάρχουν όμως αρκετοί παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν την πιθανότητα αυτή. Οι παράγοντες αυτοί περιλαμβάνουν ανεπαρκή σε φυτικές ίνες διατροφή, παθήσεις όπως η νόσος του Crohn, σεξουαλική δραστηριότητα με πολλούς συντρόφους και χωρίς προστασία.

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον η ραγάδα εμφανιστεί και παραμένει, να γνωρίζετε ότι υπάρχει ελάχιστα επεμβατική θεραπεία που αφήνει άθικτο τον πρωκτικό σφιγκτήρα.

ΣΥΧΡΟΝΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ LASER ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΚΤΙΚΗΣ ΡΑΓΑΔΑΣ

Η τεχνική αυτή έχει αναπτυχθεί από τον Δρ. Αλκιβιάδη Παππά μέσα από πολυετή έρευνα και εμπειρία αντιμετώπισης παραπάνω των 11.000 περιστατικών ορθοπρωκτικών παθήσεων, και βασίζεται στην αποκλειστική χρήση επουλωτικού laser, μέσω της οποίας γίνεται νεαροποίηση της ραγάδας, με λέιζερ.

Πρόκειται για μία ελάχιστα επεμβατική τεχνική, ανώδυνη, μικρής διάρκειας και με σίγουρο αποτέλεσμα. Πέραν όμως αυτού, η θεραπεία με λέιζερ διασφαλίζει ένα ακόμη κύριο πλεονέκτημα: αφήνει άθικτο τον πρωκτικό σφιγκτήρα, προλαμβάνοντας έτσι οποιεσδήποτε επιπλοκές.

Ως εκ τούτου, η εφαρμογή για τη θεραπεία της ραγάδας πρωκτού είναι και η πιο ασφαλής επιλογή. Με μια σύντομη θεραπεία 10-15 λεπτών, πετυχαίνουμε σίγουρο αποτέλεσμα και αποφεύγουμε πιθανές αστοχίες, όπως του μπότοξ, ή και πιο σοβαρές επιπλοκές όπως της σφιγκτηροτομής. Επιπλέον, με τη χρήση του επουλωτικού λέιζερ, μπορούμε επίσης να έχουμε άριστο αποτέλεσμα και σε χρόνια έλκη του πρωκτού, που δύσκολα αντιμετωπίζονται με άλλες τεχνικές.

Γνωρίστε τον χειρουργό: Ο Δρ. Αλκιβιάδης Παππάς πρωτοπορεί στην Ελλάδα από το 2009, αναπτύσσοντας και εξελίσσοντας μεθόδους με βάση την εφαρμογή laser τελευταίας γενιάς, που αντιμετωπίζουν τις παθήσεις πρωκτού και εντέρου με τη λιγότερο δυνατή παρέμβαση, ώστε να διασφαλίζουν μόνιμη θεραπεία και -το κυριότερο- χωρίς επιπλοκές. Οι επεμβάσεις με laser για τη θεραπεία αιμορροΐδων, κύστης κόκκυγα, περιεδρικού συριγγίου και ραγάδας πρωκτού, είναι σύντομες (διαρκούν μόλις 15 λεπτά) και ανώδυνες. Δεν χρειάζονται νοσηλεία και επιτρέπουν στον ασθενή να επιστρέψει στις δραστηριότητές του από την επόμενη κιόλας ημέρα.