Καλοκαίρι και ζέστη: Με ποια φρούτα και λαχανικά μπορείτε να ενυδατώσετε καλύτερα τον οργανισμό σας

Σε καθημερινή βάση έχουμε ανάγκη από υγρά κατά μέσο όρο 3.7 λίτρα οι άνδρες και 2,7 λίτρα οι γυναίκες. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών προέρχεται από το νερό και τα ροφήματα. Ένα μέρος όμως, που υπολογίζεται στο 20%, πρέπει να προέρχεται από τη διατροφή μας. Να το προσλαμβάνουμε, δηλαδή, τρώγοντας. Και ειδικά το καλοκαίρι, που κινδυνεύουμε από αφυδάτωση. Ή σε περιπτώσεις όπου μπορεί να ασκούμαστε πολύ και να αφυδατώνουμε τον οργανισμό μας.
Οι τροφές από τις οποίες προσλαμβάνουμε νερό, είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, τα οποία για τον λόγο αυτό λέγονται και ενυδατικά. Κάποια από τα πιο βασικά από αυτά, περιλαμβάνουν τα εξής:

1. Αγγούρι -Περιεκτικότητα σε νερό: 95%
Τα έχουμε συνηθίσει σε σαλάτες, αλλά είναι καλό να τα καταναλώνουμε και ως σνακ είτε ακόμη και ως χυμό, καθώς έχουν 95% περιεκτικότητα σε νερό, μικρή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και βιταμίνη C.

2. Σέλινο – Περιεκτικότητα σε νερό: 95,43%
Αυτό το ανοιχτό πράσινο, τραγανό λαχανικό έχει χαμηλές θερμίδες, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, αλλά είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες. Παρέχει επίσης βιταμίνες Α και K, καθώς και φυλλικό οξύ και κάλιο.

3. Ντομάτα – Περιεκτικότητα σε νερό: 94.52%
Αν και πολλοί άνθρωποι θεωρούν την ντομάτα λαχανικό, βοτανολογικά θεωρείται φρούτο. Όπου όμως και να το κατατάξουμε, η ντομάτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες C και K, φυλλικό οξύ και κάλιο. Ενώ περιέχει και λυκοπένιο, το οποίο βοηθά στην πρόληψη της βλάβης των κυττάρων.

4. Πράσινο κολοκύθι – Περιεκτικότητα σε νερό: 92,73%
Εκτός από βιταμίνη C και φυτοθρεπτικά συστατικά, το πράσινο κολοκυθάκι, είναι πλούσιο σε μαγνήσιο, το μέταλλο που προστατεύει το σώμα μας από ελεύθερες ρίζες, ενώ προάγει την παραγωγή κολλαγόνου και τη διατήρηση της υγείας οστών και δοντιών.

5. Καρπούζι – Περιεκτικότητα σε νερό: 91,45%
Το καρπούζι, με 92% περιεκτικότητα σε νερό, δεν ήταν τυχαία το αγαπημένο σνακ της παραλίας κάποτε. Εκτός από γευστικό και δροσιστικό, είναι επίσης και πηγή βιταμίνης C, ενώ περιέχει και λυκοπένιο, το οποίο δρα αντιοξειδωτικά.

6. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά – Περιεκτικότητα σε νερό: 91,4%
Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι θρεπτικά, χαμηλά σε θερμίδες και υψηλά σε περιεκτικότητα νερού. Χωνεύονται εύκολα από το σώμα, προσφέροντας φυλλικό οξύ, βιταμίνη C, φυτικές ίνες και β-καροτένιο, το οποίο δρα ευεργετικά για την υγεία των ματιών και του δέρματος.

7. Φράουλες – Περιεκτικότητα σε νερό: 90,95%
Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, αλλά και σε βιταμίνη C, ενώ είναι επίσης πλούσιες σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Βοηθούν στην ενυδάτωση, αλλά και στη μείωση του οξειδωτικού στρες.

8. Πεπόνι – Περιεκτικότητα σε νερό: 89,82%
Το πεπόνι αποτελεί καλή πηγή καλίου και βιταμίνης C. Περιέχει επίσης φυλλικό οξύ, μαγνήσιο και βιταμίνη Κ.

9. Μπρόκολο- Περιεκτικότητα σε νερό: 89,3%
Το μπρόκολο μπορεί να μην είναι το πρώτο λαχανικό που μας έρχεται στο μυαλό όταν σκεφτόμαστε ενυδατικές τροφές, αλλά αυτό το σταυρανθές είναι σχεδόν 90% νερό. Περιέχει πολλά διαφορετικά αντιοξειδωτικά και είναι επίσης πηγή φυτικών ινών, σιδήρου, καλίου, βιταμίνης C και βιταμίνης Κ.

10. Ροδάκινα – Περιεκτικότητα σε νερό: 89%
Τα ροδάκινα εκτός από γευστικά και ενυδατικά, είναι και θρεπτικά καθώς περιέχουν βιταμίνες A και C, οι οποίες βελτιώνουν την υγεία του δέρματος.

11. Λεμόνια – Περιεκτικότητα σε νερό: 88-89%
Τα λεμόνια είναι πλούσια σε βιταμίνη C και φλαβονοειδή, βοηθούν στην αποκατάσταση της ισορροπίας του PH και έχουν αντιοξειδωτική δράση, με οφέλη για ο ανοσοποιητικό και το δέρμα. Αν προστίθεται κατά καιρούς στο νερό μας σαν ρόφημα, προάγει και την κατανάλωση νερού.

12. Καρότα – Περιεκτικότητα σε νερό: 88,29%
Με το έντονο πορτοκαλί χρώμα τους, τα καρότα περιέχουν μεγάλη ποσότητα βήτα καροτίνης ή βιταμίνης Α. Άλλες ποικιλίες, όπως μωβ και λευκά καρότα, συνήθως έχουν πορτοκαλί πυρήνα. Αυτό τα καθιστά επίσης μια μεγάλη πηγή βιταμίνης Α. Είναι επίσης μια καλή πηγή καλίου, φυλλικού οξέος, βιταμίνης Κ και φυτικών ινών

13. Πορτοκάλια – Περιεκτικότητα σε νερό: 86,75%
Γνωστά για την περιεκτικότητα τους σε βιταμίνη C, τα πορτοκάλια είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες και κάλιο. Τα εσπεριδοειδή μπορούν επίσης να βοηθήσουν το σώμα να απορροφήσει σίδηρο από άλλα τρόφιμα. Τα πορτοκάλια περιέχουν επίσης αρκετές βιταμίνες Β, μαγνήσιο, σελήνιο και χαλκό.

14. Ανανάς – Περιεκτικότητα σε νερό: 86%
Αυτό το ακανθωτό, τροπικό φρούτο είναι γεμάτο από θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C. Περιέχει επίσης μαγνήσιο, κάλιο, μαγγάνιο και βιταμίνες Β. Περιέχει όμως και βρομελίνη, ένα ένζυμο με αντιφλεγμονώδη δράση. (Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν βρομελίνη για να βοηθήσουν στη θεραπεία της ιγμορίτιδας, της οστεοαρθρίτιδας και των πεπτικών προβλημάτων.)

15. Μήλα- Περιεκτικότητα σε νερό: 85,56%
Τα μήλα διατίθενται σε πολλές ποικιλίες, από βαθύ κόκκινο και τραγανό και έως πράσινο και κριτσανιστό. Γενικά, τα μήλα είναι μια καλή πηγή νερού, αλλά περιέχουν επίσης πολλές φυτικές ίνες, βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά, όπως η κουερσετίνη και η κατεχίνη.