Σύγχρονη θεραπεία με laser για τις ορθοπρωκτικές παθήσεις

Η συνεχής αύξηση στις παθήσεις πρωκτού οδήγησε στην ανάπτυξη αντίστοιχης εξειδίκευσης που ονομάζεται πρωκτολογία. Εστιάζοντας από την αρχή σχεδόν της σταδιοδρομίας του σε αυτό το πεδίο, ο Δρ. Αλκιβιάδης Παππάς είναι από τους ελάχιστους Ειδικούς Πρωκτολόγους, που υπάρχουν στη χώρα μας, έχοντας αντιμετωπίσει μέχρι τώρα πάνω από 11.000 περιστατικά.

Κε Παππά, οι παθήσεις εντέρου και πρωκτού αυξάνονται συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Γιατί πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό;

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία ραγδαία αύξηση στην εμφάνιση ορθοπρωκτικών παθήσεων. Η βασική αιτία για αυτή την αύξηση είναι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής του σύγχρονου ανθρώπου. Περισσότερο άγχος, λιγότερη άσκηση, καθιστική ζωή, αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών και άλλων φαρμάκων, και μια δίαιτα πλούσια σε λιπαρά, κόκκινο κρέας και επεξεργασμένα τρόφιμα και φτωχή σε φυτικές ίνες, κάνουν όλο και περισσότερους ανθρώπους να αναζητούν τη βοήθεια ενός ειδικού πρωκτολόγου.

Ποια πάθηση από αυτές είναι η πιο συνηθισμένη;

Η αιμορροϊδοπάθεια, δηλαδή η παραμόρφωση που γίνεται στις αιμορροΐδες, εμφανίζεται με τη μεγαλύτερη συχνότητα, ακολουθεί η κύστη κόκκυγα (ένα συρίγγιο με πύον στο σημείο του κόκκυγα), η ραγάδα δακτυλίου (σκίσιμο του δέρματος στην είσοδο του πρωκτού) και το περιεδρικό συρίγγιο (μη φυσιολογικό πέρασμα μεταξύ του εσωτερικού του πρωκτικού σωλήνα ή του ορθού και της επιφάνειας του δέρματος).

Όλες αυτές οι παθήσεις προκαλούν εξαιρετικά δυσάρεστα συμπτώματα στους ασθενείς, δυσχεραίνοντας σε μεγάλο βαθμό τη ζωή τους, την καθημερινότητά τους και προκαλώντας, πολλές φορές, σοβαρό αντίκτυπο στην ψυχολογία και τη διάθεση των πασχόντων.

Τι συμπτώματα παρουσιάζουν αυτές οι παθήσεις:

  • Οι παραμορφωμένες αιμορροΐδες προκαλούν συμπτώματα, όπως πόνο, αιμορραγία, αίσθημα ατελούς κένωσης και ερεθισμό, βάζοντας τον ασθενή σε μια καθημερινή ταλαιπωρία, που υποβαθμίζει σημαντικά την ποιότητα ζωής του. Ενώ πρόσφατες έρευνες συνδέουν την αιμορροϊδοπάθεια και με την εμφάνιση στυτικής ανικανότητας (αδυναμία να έχει ή να διατηρήσει κανείς στύση πέους που να είναι ικανοποιητική για σεξουαλική επαφή).
  • Η κύστη κόκκυγα προκαλεί αίσθημα βάρους, πόνο, φαγούρα και διαρροή υγρού με αίμα ή πύον.
  • Η ραγάδα δακτυλίου συνήθως προκαλεί έντονο πόνο ή ένα αίσθημα «καψίματος», που αρχίζει κατά τη διέλευση κοπράνων, και -συνήθως- διαρκεί για πολλές ώρες μετά την αφόδευση. Αρκετές φορές, μάλιστα, συνοδεύεται από αιμορραγία. Οι ραγάδες μπορούν να επεκταθούν είτε προς τα πάνω, στο χαμηλότερο μέρος του βλεννογόνου του ορθού (οδοντωτή γραμμή) είτε προς τα κάτω, προκαλώντας πρησμένα δερματικά θηλώματα που αναπτύσσονται στο πρωκτικό χείλος, γνωστά και ως πρωκτικά θηλώματα, τα οποία πολύ συχνά επιμολύνονται, προκαλώντας απόστημα και συρίγγιο στην ίδια περιοχή.
  • Τα συρίγγια, τα οποία μπορεί να είναι είτε μεμονωμένα είτε πολλά μαζί, έχουν μικρές οπές στο δέρμα περιπρωκτικά, δηλαδή «στόμια», από τα οποία ρέει κατά καιρούς πυώδες υγρό. Πόνος εμφανίζεται όταν τα συρίγγια αποφράσσονται με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ξανά αποστήματα.

Τι έχει αλλάξει στη θεραπεία αυτών των παθήσεων; Μπορεί ο ασθενής να είναι σίγουρος για το αποτέλεσμα;

Παλιότερα, αυτές οι παθήσεις αντιμετωπίζονταν με νυστέρι. Αργότερα αναπτύχθηκε η τεχνική της απολίνωσης με υπερήχους για τις αιμορροΐδες, και πλέον τα τελευταία χρόνια, η αιμορροϊδοπλαστική με laser.

Εστιάζοντας σε αυτές τις παθήσεις από την αρχή της σταδιοδρομίας μου, πρωτοεισήγαγα στη χώρα τη μέθοδο της θεραπείας των αιμορροΐδων με laser (2009), και στη συνέχεια ανέπτυξα τεχνική θεραπείας με laser και για τις υπόλοιπες παθήσεις (κύστη κόκκυγα, ραγάδα δακτυλίου και περιεδρικό συρίγγιο, πρωτοεισάγοντας παγκοσμίως την τεχνική SiLaΤ (Sinus Laser Treatment) για τη θεραπεία της κύστης κόκκυγα, αποκλειστικά και μόνο με τη χρήση laser.

Οι τεχνικές αυτές, σε έμπειρα χέρια, έχουν ποσοστό επιτυχίας πάνω από 98%, και καμία απολύτως επιπλοκή. Με αυτό ως βασική προϋπόθεση, ο ασθενής δεν έχει πια τίποτα να φοβάται και σίγουρα κανένα λόγο να υπομένει τα δυσάρεστα συμπτώματα.

Πώς γίνονται οι θεραπείες με laser για την αντιμετώπιση αυτών των ορθοπρωκτικών παθήσεων;

Για κάθε προαναφερόμενη πάθηση υπάρχει διαφορετικός τρόπος εφαρμογής του laser και διαφορετικό είδος οπτικής ίνας. Η τεχνική, όμως, από μόνη της δεν αρκεί. Κάθε θεραπεία πρέπει να εξατομικεύεται στις ανάγκες κάθε περίπτωσης, και αυτό είναι κάτι που μόνο η εμπειρία του ειδικού χειρουργού μπορεί να το διασφαλίσει.

Οι θεραπείες με laser εφαρμόζουν ήπια, ελεγχόμενη θερμική ενέργεια η οποία διαχέεται στους ιστούς μέσω ειδικής οπτικής ίνας, και -σε σχέση με άλλες θεραπείες-, παρουσιάζουν τα εξής πλεονεκτήματα:

  • Πετυχαίνουν οριστικό αποτέλεσμα σε ποσοστό έως και πάνω από 98%, αναλόγως την πάθηση

  • Η όλη διαδικασία είναι ανώδυνη, διαρκεί μόλις 15 – 20 λεπτά, και δεν χρειάζεται νοσηλεία, ενώ οι ασθενείς από την επόμενη ημέρα επιστρέφουν στις δραστηριότητες τους

  • Είναι οι πιο ασφαλείς θεραπείες, αφού δεν προκαλούν καμία επιπλοκή (ο ασθενής δεν κινδυνεύει από αιμορραγία, επιμολύνσεις, στενώσεις και/ή ακράτεια)

Ο Δρ. Αλκιβιάδης Παππάς είναι Χειρουργός – Ειδικός Πρωκτολόγος, Διευθυντής Χειρουργικού-Πρωκτολογικού τμήματος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών- Ιατρικό Ψυχικού και Διδάκτωρ Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών

 

*Δημοσίευση σε ένθετα υγείας διαφόρων εφημερίδων