Πέντε απλοί τρόποι για να προλάβετε τις αιμορροΐδες

Εάν υποφέρετε από αιμορροΐδες, έχετε στη διάθεσή σας μια σειρά από επιλογές για να τις αντιμετωπίσετε. Ωστόσο, το ιδανικό είναι να λάβετε όλα εκείνα τα μέτρα για να προλάβετε την εμφάνισή τους, από το αναζητήσετε τον τρόπο θεραπείας τους μετά.

Οι αιμορροΐδες είναι φυσιολογικό μέρος του σώματός μας στο τέλος του εντέρου, στο τμήμα που ονομάζεται πρωκτός. Συνιστούν μα ενδιάμεση αγγειακή μάζα (δεν είναι δηλαδή ούτε φλέβες, ούτε αρτηρίες) με ιδιαίτερες λειτουργικές ιδιότητες, ο βασικός ρόλος της οποίας είναι να μας διασφαλίζει την εγκράτεια. Οι αιμορροΐδες, συνεπώς, στεγανοποιούν το έντερο στο σημείο του πρωκτού.

Όταν οι αιμορροΐδες παραμορφώνονται, τότε λέμε ότι έχουμε αιμορροϊδοπάθεια. Η παθολογία των αιμορροΐδων έχει 3 βασικά στοιχεία: διόγκωση, πρόπτωση και αιμορραγία. Οι μη φυσιολογικές αιμορροΐδες, εκτός από το γεγονός ότι αιμορραγούν, μπορεί συχνά να γίνουν επώδυνες και να προκαλούν φαγούρα.

Μπορείτε να προλάβετε αυτά τα συμπτώματα κάνοντας μερικές απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας.

1. Πηγαίνετε στην τουαλέτα, όταν έχετε ανάγκη να πάτε

Ακούγεται μια απολύτως λογική συμβουλή, αλλά πάρα πολλοί άνθρωποι δεν την ακολουθούν. Όταν καθυστερείτε να πάτε στην τουαλέτα, τα κόπρανα στο έντερο γίνονται σκληρά και στεγνά, γεγονός που κάνει δυσκολότερη τη διέλευσή τους από τον πρωκτό. Σε αυτή την περίπτωση, ζορίζεστε για να αποβάλλετε τα κόπρανα, και όλη αυτή η διαδικασία συμβάλει στην εμφάνιση αιμορροΐδων.

Η πίεση που ασκείτε κατά τη διάρκεια της κένωσης αυξάνει την πίεση στα τοιχώματα των φλεβών, και ακολούθως οδηγεί σε εμφάνιση αιμορροΐδων. Γενικά, αυτό το είδος πίεσης μπορεί να μετατρέψει τις εσωτερικές αιμορροΐδες σε εξωτερικές.

2. Μην μετατρέπετε το μπάνιο σε αναγνωστήριο

Ο χρόνος που περνάτε στο μπάνιο είναι μια ανάγκη, και όχι ένα επιπλέον διάστημα διαφυγής και απομόνωσης. Μην έχετε εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία στο μπάνιο σας, και μην παίρνετε το κινητό μαζί σας.

Όσο περισσότερο χρόνο περνάτε στην τουαλέτα, τόσο πιο πιθανό είναι να πιέσετε για να έχετε κένωση. Επιπλέον, η καθιστή στάση στη λεκάνη της τουαλέτας προσθέτει επιπλέον πίεση στα αγγεία στην περιοχή του πρωκτού. Και οι δύο αυτοί παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης αιμορροϊδοπάθειας.

3. Κάνετε μια επανεκτίμηση της διατροφής σας

Για να αποτρέψετε την εμφάνιση αιμορροΐδων, χρειάζεται τα κόπρανά σας να είναι μαλακά ώστε να περνάνε εύκολα. Μπορείτε να το καταφέρετε κάνοντας έξυπνες διατροφικές επιλογές και πίνοντας αρκετό νερό για να αποφύγετε την αφυδάτωση.

Η έλλειψη φυτικών ινών από τη διατροφή σας είναι ο βασικός ενοχοποιητικός παράγοντας. Εάν αισθάνεστε ότι υποφέρετε από δυσκοιλιότητα, δοκιμάστε να βάλετε στη διατροφή σας περισσότερα φρούτα, πράσινα λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης. Εάν αυτό δεν είναι αρκετό, τότε ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει κάποιο ειδικό συμπλήρωμα φυτικών ινών, με το οποίο θα πρέπει να πίνετε αρκετό νερό, γιατί οι οι φυτικές ίνες χωρίς νερό κάνουν τα κόπρανα σκληρά.

Ορισμένοι άνθρωποι έχουν αυτό που ονομάζουμε «δυσκοιλιότητα αργής διέλευσης». Η κίνηση στο έντερό τους είναι πιο αργή από το φυσιολογικό. Σε αυτούς τους ανθρώπους, οι φυτικές ίνες που προσλαμβάνουν έχουν την τάση να επικάθονται στο έντερο και να κάνουν τη δυσκοιλιότητα χειρότερη. Σε αυτές τις περιπτώσεις η πρόσληψη φυτικών ινών πρέπει να γίνεται με μέτρο.

Επίσης, να ακούτε το σώμα σας και να αποφεύγετε τροφές που διαπιστώνετε να ερεθίζουν το εντερικό σας σύστημα. Για κάποιους, η λακτόζη προκαλεί δυσάρεστες συνέπειες. Για άλλους, είναι η γλουτένη ή τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Εάν δείτε ότι κάτι σας πειράζει, βγάλτε το από τη διατροφή σας.

4. Κινηθείτε

Η μέτρια άσκηση βοηθάει στη βελτίωση ή την αποτροπή πολλών θεμάτων που σχετίζονται με ζητήματα του γαστρεντερικού συστήματος, περιλαμβανομένων και των αιμορροΐδων. Όταν είστε καθιστοί, τα πάντα στον οργανισμό επιβραδύνουν, συμπεριλαμβανομένου και του εντέρου.

Η άσκηση βοηθάει τα κόπρανα να κινούνται μέσω της εντερική οδού. Έτσι, αποφεύγετε τη δυσκοιλιότητα και τα σκληρά, στεγνά κόπρανα. Περπατήστε, τρέξτε μικρές αποστάσεις, κάντε γιόγκα, ποδήλατο, τένις – εσείς επιλέγετε, αλλά προσπαθήστε να ασκήστε τακτικά.

Οποιαδήποτε άσκηση είναι καλή, εκτός από ασκήσεις κατά τις οποίες ασκείται στο σώμα υπερβολική πίεση, όπως άρση βαρών, καθίσματα κ.ά. Αυτές οι ασκήσεις μπορεί να κάνουν περισσότερο κακό, παρά καλό σε ό,τι αφορά τις αιμορροΐδες.

5. Ζητήστε ιατρική συμβουλή

Εάν έχετε εμφανίσει συμπτώματα αιμορροϊδοπάθειας, τα οποία παρουσιάζουν επιδείνωση, όπως για παράδειγμα αυξημένη αιμορραγία, πρέπει άμεσα να δείτε το γιατρό σας. Ίσως οι αιμορροΐδες σας απαιτούν άμεση θεραπεία – όχι απαραιτήτως χειρουργική. Επίσης, τα συμπτώματα αυτά μπορεί να οφείλονται σε κάποια διαφορετική πάθηση που δεν γνωρίζατε ότι έχετε.

Αν τα συμπτώματά σας είναι χρόνια και δεν υποχωρούν, τότε δεν υπάρχει άλλη λύση από την επεμβατική θεραπεία. Η καλύτερη και πιο ασφαλής επεμβατική θεραπεία γίνεται με laser, διαρκεί μόλις 15 λεπτά και είναι ανώδυνη! Δείτε περισσότερα για την αιμορροϊοδοπλαστική με laser.