Ενδείξεις καλής υγείας του παχέος εντέρου (Εύκολο τεστ που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας!)

Η καλή υγεία ξεκινά από το παχύ έντερο, η καλή λειτουργία του οποίου είναι βασική προϋπόθεση για ένα υγιές σώμα, αλλά και για ισορροπημένη ψυχική διάθεση.

Πώς καταλαβαίνουμε ότι το παχύ μας έντερο έχει καλή υγεία;

Το παχύ έντερο είναι το μέρος όπου καταλήγουν τα κατάλοιπα που παράγονται μέσα στο σώμα μας, μετά από κατανάλωση τροφής. Το τελευταίο σημείο, όπου αποθηκεύονται, μέχρι να τα αποβάλλουμε από μέσα μας, μέσω της κένωσης.

Στο παχύ έντερο, εκτός από προσωρινή αποθήκευση των καταλοίπων, γίνεται και απορρόφηση τυχόν θρεπτικών συστατικών που έχουν απομείνει (όπως νερό, ηλεκτρολύτες και βιταμίνες).

Η υγεία του παχέος εντέρου εξαρτάται από το οικογενειακό ιστορικό, από το προσωπικό ιστορικό από τη διατροφή και τον τρόπο ζωής μας. Μια υγιής διατροφή, πλούσια σε διατροφικές ίνες και προβιοτικά, σε συνδυασμό με ξεκούραση, καλή ενυδάτωση (κατανάλωση νερού και υγρών) και τακτική άσκηση, βοηθούν το παχύ έντερο να παραμένει υγιές.

Λόγω όμως του σύγχρονου τρόπου ζωής, που περιλαμβάνει καθιστική ζωή και κατανάλωση μη θρεπτικών τροφών, το παχύ έντερο καταλήγει να μην αδειάζει όπως πρέπει και άρα να συσσωρεύει τα κατάλοιπα, τα οποία αρχίζουν να δημιουργούν τοξικούς παράγοντες μέσα στο εντερικό περιβάλλον, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η υγεία του εντέρου και συνακόλουθα η υγεία όλου του σώματος.

Γι’ αυτό, αν θέλετε να βελτιώσετε τη συνολική σας υγεία, θα πρέπει να ξεκινήσετε από τη βελτίωση της εντερικής σας υγείας!

Ενδείξεις καλής υγείας του παχέος εντέρου:

  • Καθαρή επιδερμίδα χωρίς ατέλειες

  • Καθημερινή κένωση του εντέρου

  • Αναπνοή που δεν έχει ενοχλητική οσμή

  • Κόπρανα χωρίς βλέννα, χωρίς μερικώς διασπασμένες τροφές και χωρίς αίμα

  • Εντερικές κενώσεις σε διάστημα 18-24 ωρών

  • Μεγάλη εντερική κένωση το πρωί

  • Μικρότερη εντερική κένωση αργότερα μέσα στην ημέρα

  • Εύκολη αποβολή των κοπράνων, χωρίς ζόρισμα δηλαδή

  • Μαλακά, καλοσχηματισμένα κόπρανα, σωληνοειδούς σχήματος

Το τεστ της εντερικής κινητικότητας που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι σας

Για να ελέγξετε πόσο χρόνο χρειάζεται το σώμα σας να αφομοιώσει την τροφή και να αποβάλει τα κατάλοιπα που παράγονται, μπορείτε να κάνετε το «τεστ» με τα παντζάρια. Να καταναλώσετε, δηλαδή, παντζάρια και να δείτε σε πόσες μέρες θα τα αποβάλετε.

Κανονικά θα πρέπει να τα αποβάλετε 18-24 ώρες αφότου τα καταναλώσετε ή το πολύ 2 έως 3 ημέρες αργότερα.

Αν δεν συμβεί αυτό, τότε υπάρχει κάποια εντερική διαταραχή ή δυσλειτουργία του εντέρου που αφορά στην κινητικότητά του, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερεί η διέλευση των κοπράνων.

Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να κάνετε διατροφικές αλλαγές και αλλαγές στην καθημερινότητά σας ώστε να βοηθήσετε τη λειτουργία του παχέος εντέρου, και άρα να βελτιώσετε τη συνολική σας υγεία. Ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει συμπληρώματα διατροφής που μπορείτε να συμπεριλάβετε σε μια προσαρμοσμένη διατροφή.

Αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, πόνος, αιμορραγία ή άλλα συμπτώματα, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.