Το Στρες Επηρεάζει την Πέψη

Το Στρες Επηρεάζει την Πέψη: Δείτε πώς Μπορείτε να Αντιμετωπίσετε το Πρόβλημα χωρίς Φάρμακα

Το πεπτικό σας σύστημα επηρεάζεται από το στρες με πολλούς τρόπους. Μάθετε πώς να διαχειρίζεστε το στρες για να διατηρείτε υγιή την πέψη.

Έχετε αισθανθεί ποτέ να σας «πνίγει» το στρες; Χρειάστηκε να πάρετε ποτέ κάποια απόφαση υπό τόση πίεση που σας έκανε να νιώθετε «στρίψιμο» στο έντερο; Αν ναι, τότε ξέρετε πώς μπορεί να επηρεάσει το στρες την πέψη.

Ο Γιόχαν Βόλφανγκ Γκαίτε, ο μεγάλος Γερμανός συγγραφέας και φιλόσοφος, πίστευε ότι το έντερο είναι η έδρα όλων των ανθρώπινων αισθημάτων. Σήμερα πιστεύεται ότι το έντερο είναι ο δεύτερός μας «εγκέφαλος». Γι’ αυτό το στρες μπορεί να επηρεάσει κάθε μέρος του πεπτικού συστήματος.

Τι Συμβαίνει στην Πέψη υπό Συνθήκες Στρες;

Η πέψη ελέγχεται από το εντερικό νευρικό σύστημα, ένα σύστημα που συντίθεται από εκατοντάδες εκατομμύρια νεύρα που επικοινωνούν με το κεντρικό νευρικό σύστημα. Όταν το στρες ενεργοποιεί την αντίδραση “flight or fight” στο κεντρικό νευρικό σύστημα, η πέψη μπορεί να «κλείσει», επειδή το κεντρικό σας νευρικό σύστημα «κλείνει» την αιματική ροή, επηρεάζει τις συσπάσεις των πεπτικών μυών και μειώνει τις εκκρίσεις που χρειάζονται για την πέψη. Το στρες μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο γαστρεντερικό σύστημα και να σας κάνει πιο επιρρεπή στη μόλυνση.

Το στρες μπορεί να προκαλέσει σπασμό στον οισοφάγο. Μπορεί να αυξήσει το οξύ στο στομάχι σας, προκαλώντας δυσπεψία. Υπό στρες, ο «μύλος» στο στομάχι σας μπορεί να «κλείσει» και να σας κάνει να αισθάνεστε ναυτία. Το στρες μπορεί να κάνει το κόλον σας να αντιδρά με τέτοιο τρόπο που να σας προκαλεί διάρροια ή δυσκοιλιότητα. Δεν είναι τυχαίο που πολλοί χρειαζόμαστε τουαλέτα πριν από κάποιον αγώνα ή από κάποιο διαγώνισμα. Το στρες, δεν προκαλεί μεν στομαχικά έλκη, κοιλιάκη ή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, μπορεί όμως να επιδεινώσει αυτές και άλλες παθήσεις της πέψης.

Πώς να Ελέγξετε το Στρες για να Έχετε Καλή Πέψη

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διαχειρίζεστε το στρες και να διατηρήσετε υγιή πέψη, είναι η μέτρια άσκηση. Η σωματική δραστηριότητα ανακουφίζει την ένταση και διεγείρει την απελευθέρωση εγκεφαλικών χημικών, που ονομάζονται ενδορφίνες, οι οποίες ανακουφίζουν το στρες και βελτιώνουν τη διάθεση. Άλλοι παράγοντες που μπορούν να μειώσουν το στρες είναι οι εξής:

  • Θεραπείες Χαλάρωσης. Τα άτομα που πάσχουν από προβλήματα πέψης τα οποία σχετίζονται με το στρες, συχνά ωφελούνται από θεραπείες χαλάρωσης, όπως μπορεί να είναι η γιόγκα, ο διαλογισμός, η ύπνωση, η προοδευτική μυική χαλάρωση, η νοητική αναπαράσταση (mental imaging), η βιοτροφοδότηση (biofeedback), ακόμη και η μουσική. Μια έρευνα βρήκε ότι άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ανακουφίστηκαν από τον πόνο, το φούσκωμα και τη διάρροια κάνοντας μια θεραπεία, που ονομάζεται Relaxation Response, η οποία αναπτύχθηκε από έναν ερευνητή στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.
  • Θεραπεία μέσω ομιλίας. Μιλώντας σε φίλους ή σε αγαπημένους για το στρες σας μπορεί να σας βοηθήσει σημαντικά, όπως και η συμβουλευτική θεραπεία με κάποιον ειδικό μπορεί να είναι ιδιαιτέρως πολύτιμη. Ένας εκπαιδευμένος θεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε καλύτερους τρόπους να αντιμετωπίσετε το στρες σας. Οι επαγγελματίες υγείας χρησιμοποιούν τη συμπεριφορική γνωσιακή θεραπεία για να διδάξουν στους θεραπευόμενους νέες ικανότητες αντιμετώπισης των προβλημάτων. Σε μια πρόσφατη έρευνα, στην οποία συμμετείχαν άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, 70% είδαν βελτίωση στα συμπτώματά τους μετά από 12 εβδομάδες γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας.
  • Διατροφή και γεύματα. Η κατανάλωση τροφών που είναι κακές για την πέψη σας μπορεί να είναι αιτία στρες. Μην αντιμετωπίζετε το στρες υπερκαταναλώνοντας γενικά φαγητό, και πόσω μάλλον… πρόχειρο. Το πεπτικό σας σύστημα εκτιμά μια υγιή και καλά ισορροπημένη διατροφή. Αποφύγετε τις υπερβολές στη ζάχαρη, το λίπος και το αλκοόλ. Προτιμήστε να γευματίζετε κανονικά σε ένα τραπέζι, παρά να τρώτε κάτι στα γρήγορα. Μια ήρεμη, μη βιαστική και ζεστή ατμόσφαιρα είναι καλή για την πέψη.
  • Περιορίσετε ό,τι σας στρεσάρει. Αντισταθείτε στον πειρασμό να ανακουφίσετε το στρες καπνίζοντας ή πίνοντας αλκοόλ. Και η χρήση φαρμάκων για την αντιμετώπιση του στρες μπορεί επίσης να επιβαρύνει την πέψη. Οι άνθρωποι που παίρνουν συνεχώς μη συνταγογραφούμενα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα για τον πονοκέφαλο που προκαλείται από το στρες, μπορεί να βλάπτουν το πεπτικό τους σύστημα. Αποφύγετε επίσης τον υπερβολικό καφέ και τα αναψυκτικά που σας «γεμίζουν» με ζάχαρη και καφεΐνη.
  • Το στρες είναι αναπόφευκτο στη ζωή. Όλοι καλούμαστε να το αντιμετωπίσουμε. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι το στρες μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγιή πέψη και να επιδεινώσει πολλές πεπτικές παθήσεις. Αν έχετε συμπτώματα από στρες που επηρεάζουν την πέψη σας, μιλήστε στον γιατρό σας. Μπορεί να έχετε κάποιο πεπτικό πρόβλημα που να χρειάζεται αντιμετώπιση. Αν το πρόβλημα είναι η διαχείριση του στρες, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας για να σας βοηθήσει.