Κοιλιοκάκη: Η δυσανεξία στη γλουτένη που έχει σημασία να εντοπίζεται εγκαίρως – Δείτε τα συχνότερα συμπτώματα

Η κοιλιοκάκη (δυσανεξία στη γλουτένη) είναι μία σχετικά συχνή νόσος του λεπτού εντέρου, η προκαλείται από την κατανάλωση γλουτένης. Η γλουτένη είναι ένα είδος πρωτεΐνης που βρίσκεται στα δημητριακά (σιτάρι, βρώμη, σίκαλη κ.ά). Όταν τα συγκεκριμένα τρόφιμα καταναλώνονται από άτομα που παρουσιάζουν τη συγκεκριμένη δυσανεξία, τότε πυροδοτείται μια ανοσολογική απόκριση στον οργανισμό, που με τη σειρά της προκαλεί φλεγμονή και βλάβες στο λεπτό έντερο.

Πρόκειται για μια ασθένεια που αφορά κυρίως τους Ευρωπαίους και τις χώρες της Αμερικής και τις Ωκεανίας, στις οποίες οι απόγονοι Ευρωπαίων μεταναστών αποτελούν μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Χαρακτηριστικά, στις ΗΠΑ, υπολογίζεται ότι το 1% του πληθυσμού υποφέρει από δυσανεξία στη γλουτένη ενώ, σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης, το ποσοστό αυτό είναι ακόμη μεγαλύτερο.

Ακόμη δεν είναι γνωστοί οι λόγοι που κάποιοι άνθρωποι αναπτύσσουν τη συγκεκριμένη δυσανεξία αλλά φαίνεται ότι πρέπει να υπάρχει κάποιο γονιδιακό υπόβαθρο γι’ αυτό.

Η κοιλιοκάκη είναι μία σοβαρή ασθένεια, η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρά συμπτώματα, μεταξύ των οποίων είναι και η δυσαπορρόφηση απαραίτητων θρεπτικών συστατικών. Γενικά, επηρεάζει διαφορετικά το κάθε άτομο και τα συμπτώματα και η έντασή τους ενδέχεται να διαφέρουν.

Τα συχνότερα συμπτώματα της κοιλιοκάκης

Τα πιο συχνά συμπτώματα και σημάδια της είναι:

 1. Χρόνια διάρροια
 2. Μετεωρισμός (αυξημένη ύπαρξη αερίων στο γαστρεντερικό σύστημα)
 3. Δυσκοιλιότητα
 4. Αέρια
 5. Κόπωση
 6. Απώλεια βάρους και εμετοί
 7. Σιδηροπενική αναιμία
 8. Άγχος / Κατάθλιψη
 9. Κνιδωτικό εξάνθημα
 10. Οστεοπενία / Οστεοπόρωση
 11. Υπογονιμότητα (στειρότητα στους άνδρες και επαναλαμβανόμενες αποβολές στις γυναίκες)
 12. Απώλεια του σμάλτου στα δόντια
 13. Προβλήματα ανάπτυξης στα παιδιά
 14. Πόνοι στις αρθρώσεις

Είναι η κοιλιοκάκη επικίνδυνη για τη ζωή του ατόμου;

Στα άτομα που παρουσιάζουν τη νόσο, κι εφόσον εξακολουθήσουν να καταναλώνουν γλουτένη, παρουσιάζεται καταστροφή στο βλεννογόνο του εντέρου. Συνέπεια της καταστροφής του βλεννογόνου είναι η αδυναμία ορθής πέψης των τροφών και η μη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για την υγεία κάθε ανθρώπου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα χρόνιο υποσιτισμό του ατόμου και ανεπάρκεια απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, όπως πρωτεΐνες και βιταμίνες. Επομένως, η δυσανεξία στη γλουτένη είναι επικίνδυνη για τη ζωή του ανθρώπου και τα άτομα που πάσχουν πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωσή της.

Θεραπεύεται η κοιλιοκάκη;

Υπάρχει μία μόνο θεραπεία για την κοιλιοκάκη και αυτή είναι η αφαίρεση της γλουτένης από τη διατροφή των ασθενών. Μόλις ο ασθενής αρχίσει να καταναλώνει μόνο τρόφιμα ελεύθερα γλουτένης (Gluten Free), θα αρχίσει να επιδιορθώνεται βαθμιαία και ο βλεννογόνος του εντέρου. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα δουν άμεσα μερική υποχώρηση των συμπτωμάτων τους, αλλά, για να επέλθει η πλήρης αποκατάσταση της βλάβης που έχει υποστεί το έντερο ίσως χρειαστούν 1 με 2 χρόνια μετά την αφαίρεση της γλουτένης από τη διατροφή.