Ραγάδα πρωκτού: Από τι προκαλείται και πώς μπορεί να θεραπευτεί με τη χρήση laser

Η ραγάδα πρωκτού ή ραγάδα δακτυλίου είναι ένα τραύμα ή σχίσιμο στο εσωτερικό του πρωκτικού σωλήνα. Πρόκειται για μια από τις πιο επώδυνες παθήσεις της πρωκτικής περιοχής και αφορά τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες, με την ίδια συχνότητα. Μπορεί δε να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Υπολογίζεται ότι το 20% του γενικού πληθυσμού θα εμφανίσει κάποια στιγμή στη ζωή του ραγάδες πρωκτού.

Οι ραγάδες μπορεί να επεκταθούν είτε προς τα πάνω, στο χαμηλότερο μέρος του βλεννογόνου του ορθού, είτε προς τα κάτω, προκαλώντας πρησμένα δερματικά θηλώματα που αναπτύσσονται στο πρωκτικό χείλος, γνωστά και ως πρωκτικά θηλώματα.

Από τι προκαλείται;

Σε μεγάλο βαθμό η αιτιολογία της νόσου παραμένει ασαφής. Εκτιμάται πως οφείλεται κυρίως σε τραυματισμό της περιοχής, εξαιτίας της χρόνιας δυσκοιλιότητας και της διέλευσης από εκεί σκληρών κοπράνων. Άλλες αιτίες είναι:

  • ελκώδης κολίτιδα

  • νόσος του Crohn

  • εγκυμοσύνη/τοκετός

  • υπερτονία του σφιγκτήρα

  • διάρροια

Σπανιότερα, μια ραγάδα πρωκτού μπορεί να έχει ως αιτίες ασθένειες, όπως είναι ο καρκίνος πρωκτού, ο HIV, η σύφιλη, ο έρπης ή η φυματίωση.

Ποια είναι τα συμπτώματα εκδήλωσης της νόσου;

Το πλέον χαρακτηριστικό σύμπτωμα της ραγάδας πρωκτού είναι ο οξύς πόνος που εκδηλώνεται, συνήθως, κατά την αφόδευση, και διαρκεί από μερικά λεπτά έως και αρκετές ώρες.

Άλλα συμπτώματα είναι η αιμορραγία, ο κνησμός και το αίσθημα σπασμού του σφιγκτήρα.

Η πιο συχνή επιπλοκή της χρόνιας ραγάδας είναι η επιμόλυνση, η δημιουργία αποστήματος και συριγγίου στην περιοχή της ραγάδας. Επίσης η χρήση αλοιφών για μεγάλο διάστημα (3 έως 6 μήνες) μπορεί να δημιουργήσει στο έδαφος της ραγάδας ένα χρόνιο έλκος με βασικό σύμπτωμα την συνεχή εκροή πυώδους υγρού.

Πώς αντιμετωπίζεται η ραγάδα δακτυλίου;

Πάνω από το 50% των ραγάδων θεραπεύονται από μόνες τους, χωρίς να χρειάζονται επέμβαση. Ωστόσο, όσο περισσότερο καιρό παραμένει μια ραγάδα, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να θεραπευτεί από μόνη της.

Για τις ραγάδες που δεν θεραπεύονται από μόνες τους, η αντιμετώπιση περιλαμβάνει αρχικά συντηρητικά μέτρα και θεραπευτική αγωγή με τοπικές αλοιφές και χειρουργική επέμβαση, αναλόγως την περίπτωση.

Συντηρητική αντιμετώπιση και θεραπεία

Η συντηρητική και μη επεμβατική θεραπευτική αντιμετώπιση των ραγάδων περιλαμβάνει:

  • κατανάλωση περισσότερων υγρών

  • λήψη συμπληρωμάτων φυτικών ινών και διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες

  • χρήση λουτρών sitz (μούλιασμα του πρωκτού σε ζεστό νερό για 20 λεπτά, αρκετές φορές την ημέρα)

  • λήψη σκευασμάτων που μαλακώνουν τα κόπρανα (υπακτικά)

  • εφαρμογή νιτρικών αλάτων

  • τοπική έγχυση αλλαντικής τοξίνης

  • χρήση κορτιζόνης

  • χρήση λιδοκαϊνης

Χειρουργική αντιμετώπιση (πριν από τη χρήση Laser)

Μέχρι προ ολίγων ετών, εφόσον η συντηρητική θεραπεία δεν απέδιδε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, η αντιμετώπιση για οριστική λύση ήταν η κλασική χειρουργική επέμβαση μερικής εκτομής του έσω σφιγκτήρα, η λεγόμενη – έσω πλάγια σφιγκτηροτομή.

Οι επεμβάσεις αυτές, οι οποίες εφαρμόζονται ακόμη, είχαν επιπτώσεις, καθώς η σφιγκτηροτομή επηρεάζει την λειτουργία του σφιγκτήρα και μπορεί να προκαλέσει μερική ακράτεια.

Σήμερα με τη χρήση νέων τεχνικών και σύγχρονων μέσων (λέιζερ) η χειρουργική πλάγια σφιγκτηροτομή είναι απολύτως περιττή ακόμη και αν γίνεται από έμπειρα χέρια.

Θεραπεία ραγάδας πρωκτού στην Proctoclinic με τη χρήση Laser

Η τεχνική που εφαρμόζει ο Δρ. Αλκιβιάδης Παππάς βασίζεται στην αποκλειστική χρήση επουλωτικού laser (νεαροποίηση: εκτομή της ραγάδας με λέιζερ), και είναι απόρροια εξειδίκευσης, έρευνας και πολυετούς εμπειρίας σε πληθώρα περιστατικών.

Πρόκειται για μία ελάχιστα επεμβατική τεχνική, ανώδυνη, μικρής διάρκειας και με σίγουρο αποτέλεσμα. Πέραν όμως αυτού, η θεραπεία με λέιζερ διασφαλίζει ένα ακόμη κύριο πλεονέκτημα: αφήνει άθικτο τον πρωκτικό σφιγκτήρα, προλαμβάνοντας έτσι οποιεσδήποτε επιπλοκές.

Ως εκ τούτου, η εφαρμογή για τη θεραπεία της ραγάδας πρωκτού είναι και η πιο ασφαλής επιλογή, καθώς με μια σύντομη θεραπεία 10-15 λεπτών, πετυχαίνουμε σίγουρο αποτέλεσμα και αποφεύγουμε πιθανές αστοχίες όπως του μπότοξ ή και πιο σοβαρές επιπλοκές όπως της σφιγκτηροτομής.

Με τη χρήση του επουλωτικού λέιζερ, επιπλέον, μπορούμε επίσης να έχουμε άριστο αποτέλεσμα και σε χρόνια έλκη του πρωκτού, που δύσκολα αντιμετωπίζονται με άλλες τεχνικές.