Επηρεάζουν οι ορμόνες το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου;

Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ), γνωστό και ως « σπαστική κολίτιδα» πλήττει ένα ποσοστό περίπου 15-20% του πληθυσμού σε Ευρώπη και Αμερική, προκαλώντας πόνο στην κοιλιά, κράμπες και φούσκωμα, καθώς και διάρροια και δυσκοιλιότητα. Τα ακριβή του αίτια, ωστόσο, παραμένουν ακόμη ασαφή.

Υπάρχει όμως ένα πράγμα στο οποίο συμφωνούν οι ειδικοί: Το φύλο ενός ατόμου παίζει ρόλο στην εμφάνιση ή όχι αυτού του συνδρόμου. Οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν αυτό το σύνδρομο, σε σχέση με τους άνδρες. Αυξανόμενο είναι το ποσοστό των ερευνών που δείχνει ότι γι’ αυτό μπορεί να ευθύνονται οι σεξουαλικές ορμόνες, όπως τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη, καθώς οι ορμόνες αυτές μπορούν να πυροδοτήσουν συμπτώματα Ευερέθιστου Εντέρου, γεγονός το οποίο μπορεί να εξηγήσει γιατί έχετε πιο έντονα συμπτώματα κατά τη διάρκεια του εμμηνορυσιακού κύκλου.

Σεξουαλικές ορμόνες και ΣΕΕ

Τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη επηρεάζουν τα συμπτώματα του ΣΕΕ με διάφορους τρόπους, από το πώς λειτουργεί το έντερό σας έως το επίπεδο του πόνου που σας προκαλείται. Τα κύτταρα στο έντερό σας έχουν υποδοχείς που επιτρέπουν σε αυτές τις ορμόνες να προσδένονται πάνω τους. Αυτό δείχνει ότι το πεπτικό σας σύστημα έχει σχεδιαστεί να αντιλαμβάνεται και να αντιδρά σε αυτές τις ορμόνες. Αυτοί είναι οι κύριοι τρόποι, με τους οποίους οι ορμόνες αυτές επηρεάζουν το ΣΕΕ:

Πέψη: Ελέγχουν τον λείο μυ στο έντερό σας, ο οποίος υπαγορεύει την ταχύτητα με την οποία κινείται το φαγητό μέσα από το σύστημά σας. Σε μια έρευνα, τα πειραματόζωα που είχαν λάβει χαμηλότερη δόση αυτών των ορμονών, χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο να αδειάσουν το έντερό τους, σε σχέση με όταν έλαβαν υψηλότερη δόση. Αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί τα χαμηλά επίπεδα σεξουαλικών ορμονών μπορεί να επιφέρουν δυσκοιλιότητα.

Επίπεδο Πόνου: Τα επίπεδα αυτών των ορμονών επηρεάζουν την πρόκληση κραμπών στην κοιλιά. Μια αύξηση στα οιστρογόνα μπορεί να μειώσει κάποιους από τους παράγοντες που προκαλούν κοιλιακό άλγος ή κράμπες στην κοιλιά.

Φλεγμονή: Οι σεξουαλικές ορμόνες μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της φλεγμονής σε όλο το σώμα. Αυτό επιδεινώνει τα συμπτώματα του ΣΕΕ.

Μεγάλο μέρος των ερευνών, συνδέει τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη με το ΣΕΕ. Επίσης οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι ανδρικές σεξουαλικές ορμόνες, όπως η τεστοστερόνη, μπορεί να προστατεύουν από την πάθηση. Ίσως εκεί να οφείλεται το γεγονός ότι οι άνδρες έχουν πιο μειωμένες πιθανότητες να εμφανίσουν αυτό το σύνδρομο.

Εμμηνορυσιακός Κύκλος

Αυτές οι ορμόνες αυξάνονται και πέφτουν κατά τη διάρκεια του μήνα, οπότε έχει κάποιο νόημα η σύνδεσή τους με τα συμπτώματα του ΣΕΕ. Ευρήματα πρόσφατης έρευνας κατέγραψαν συσχέτιση για το 40% των συμμετεχουσών γυναικών.

Ο κύκλος αυτός, με διάρκεια περίπου 28 ημερών, χωρίζεται σε 4 στάδια:

Περίοδος (1-5 ημέρες): Αν δεν είστε έγκυος αποβάλλεται το ενδομήτριο (η εσωτερική επένδυση της μήτρας) κατά τη διάρκεια της περιόδου. Στο στάδιο αυτό, τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης είναι στα χαμηλότερά τους.

Ωοθηλακική φάση (6-14 ημερών): Τα οιστρογόνα αυξάνονται, προκαλώντας ενδομήτρια πάχυνση.

Ωορρηξία (14η ημέρα): Το αυγό απελευθερώνεται.

Ωχρινική ή εκκριτική φάση: (ημέρες 15-28): Η προγεστερόνη ανεβαίνει για να προετοιμάσει τη μήτρα για εγκυμοσύνη. Αν αυτό δεν συμβεί, τα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης πέφτουν γρήγορα κατά τη διάρκεια της ύστερης ωχρινικής φάσης, γύρω στις ημέρες 24 έως 28.

Το ΣΕΕ επιδεινώνεται καθώς τα ορμονικά επίπεδα πέφτουν. Κατά τη διάρκεια της ύστερης ωχρινικής φάσης, είναι πιθανότερο να πάθετε φούσκωμα και ίσως να εμφανίσετε δυσκοιλιότητα ή να έχετε διάρροια. Καθώς τα επίπεδα των ορμονών πέφτουν στο χαμηλότερο επίπεδο κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, τα συμπτώματα – όπως ο πόνος στο στομάχι, η δυσφορία και η δυσκοιλιότητα ή η διάρροια – γίνονται πιο συνηθισμένα και έντονα.

Σε ακόμη χειρότερη θέση είναι οι γυναίκες με δυσμηνόρροια (επώδυνες περιόδους), καθώς έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν αυτά τα συμπτώματα.

Εγκυμοσύνη

Τα επίπεδα των ορμονών αυξάνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οπότε τα συμπτώματα ΣΕΕ, μπορεί να μειωθούν. Κάποιες εγκυμονούσες, ωστόσο, τείνουν να εμφανίζουν δυσκοιλιότητα.

Εμμηνόπαυση

Οι σεξουαλικές ορμόνες, όπως είναι αναμενόμενο, πέφτουν μετά την εμμηνόπαυση. Αλλά, δεν είναι σαφές πώς επηρεάζει αυτό τα συμπτώματα ΣΕΕ. Σε κάποιες γυναίκες παρατηρείται βελτίωση, ενώ σε άλλες καταγράφονται συμπτώματα παρόμοια με αυτά του ΣΕΕ, όπως αέρια ή καούρα. (Περισσότερες έρευνες χρειάζεται να γίνουν επ’ αυτού.)

Αντισυλληπτικό χάπι

Επηρεάζει τα συμπτώματα του ΣΕΕ και πώς; Η μέχρι τώρα έρευνα απαντά αρνητικά στο ερώτημα. Οι ερευνητές δεν βρήκαν διαφορά στα συμπτώματα ΣΕΕ ανάμεσα σε γυναίκες που λάμβαναν το χάπι και σε γυναίκες που δεν το λάμβαναν. Οι δύο ομάδες εμφάνισαν πτώση στις σεξουαλικές ορμόνες πριν από την έμμηνο ρύση τους.